GELENEKLER

10 - Gelinin Başına Çerez Saçma


GELİNİN BAŞINA ÇEREZ SAÇMA

    Gelin alayı gelip gelinin atı kapıya yanaştığı zaman damat, bir yamçının altından, sağdıçla birlikte içinde bozuk paraların da olduğu şeker, şekerleme, kuru üzüm ve buğdaydan oluşan karışımı gelinin başına saçar. Serpilenleri çocuklar, kuşlar ve diğer canlılar toplar. Damat da sağdıç ile birlikte saklandığı odaya tekrar döner.
 
   Sıra gelinin attan inme işine gelir. Yengelerden biri “Gelin attan inmiyor!” diye seslenir. Kayın peder yanaşır, bir şey vereceğini söyler. Bu; bir at olur, inek olur, bir bilezik olur; ama “andaç” denilen bu hediyenin o günü hatırlatan ve onunla çoğalan bir şey olması daha çok arzu edilir.
 
   Gelin attan inerken kucağına oğlan çocuğu verilir. Eşikten içeri girerken ayağının dibinde su dolu testi kırılır ki, yağmur yaş bol olsun diye. Yine eşikten içeri sağ ayağını atarak girer. İçeri girdiği vakit eli una batırılır, “Vardığı yer bereketli olsun, yokluk görmesin.” diye. Yüklüğün önüne götürülür, duvağı yüzünden geriye atılır, biraz dinlendirilir, bir miktar şerbet ikram edilir. Hızını alamayan gelinciler bir posta daha defli dümbelekli orta direğin etrafını dönerek halay çekerler. Bundan sonra evde kalanlar hariç diğerleri başka bir merasimde buluşmak üzere dağılırlar.
 
İsmail BOZKURT – Anadolu Türk Aşiretleri – Avşar ve Diğer Türkmen Aşiretlerinin Yaşayışı ve Kültürleri- Sayfa 36,37
KİTAPLAR
MAKALELER
ŞAİRLER