2 - Çocuklarda Duşak Kırmak
Çocuklarda Duşak Kırmak
İster oğlan çocuğu ister kız çocuğu olsun, bilhassa oğlan çocukları üç dört yaşlarına geldikleri halde koşarlarken tökezlerlerse (ayakları birbirine dolaşırsa) bu çocukların duşaklı(1) olduğu düşünülür. O nedenle duşak kırılması gerekir.
Duşak kırma töreni şöyle düzenlenir: Çocuk evin önüne kıbleye karşı düz oturtulur. İki ayağı ayak bileklerinden iplik kalınlığında yumuşak bir yün erişle bağlanır. Çok iyi koşabilen sekiz on yaşlarında iki oğlan çocuğuna, duşağı kırılacak çocuğun sağından ve solundan birbirine ters istikamette evin etrafını dolanıp gelecek şekilde koşmaları için işaret verilir. En önce dolanıp gelen, bir el atmada duşağı bağlı olan çocuğun ipini koparır ve çocuğun annesine veya babasına kopardığı ipi verir. Bu işi yapan çocuklara ödül verilirken seyirci durumunda olanlara da kete, çörek, hedik, kavurga gibi yemiş yiyecek dağıtılır. Duşağı kırılan çocuk da tökezlemekten kurtulur. Bu merasim böylece tamamlanmış olur. Bu gelenek aşiretlerin hayatında çok eskiye dayanmaktadır. Duşağı koparılan çocuk tökezlemekten kurtulduğu gibi genellikle de duşağını koparan çocuğun çevikliğini kazanır ve “Biliyor musun, onun duşağını kim kırdı?” diye söylenir.
1 - Duşak: Çocukların düzenli koşmasını engellediğine inanılan görülmez bir bağ, köstek.İsmail BOZKURT – Anadolu Türk Aşiretleri – Avşar ve Diğer Türkmen Aşiretlerinin Yaşayışı ve Kültürleri- Sayfa 47