4 - Oğlan Çocuğunun Sünnet Edilmesi
Oğlan Çocuğunun Sünnet Edilmesi
Oğlan çocuğunun sünnet edilmesi İslâmî bir gelenektir. Diğer Müslüman toplumlarda olduğu gibi, aşiretler de oğlan çocuklarını sünnet ettirmişlerdir. Oğlan çocuğunu sünnet ettirmek ana ve baba için bir murat iken, çocuk için de erkekliğe adım atma olarak değerlendirilir. Sünnette ana ve babaya söylenen temenni, “Evliliğini de görün.” olur. Sünnet düğünü bazı ailelerde evlilik için yapılan düğünlerden farklı değildir. Hiç bir masraftan kaçınılmadan dört başı mamur düğün yapılır. Sadece bir fark vardır; o da şudur: Birinde gelin güvey, diğerinde ise sünnet olan çocuk var.
Düğün unutulsa bile sünnetli olup olmamak asla unutulmaz. Sünnetsizlik bir eksikliktir ve saklanması da mümkün değildir. Herhangi bir sebepten dolayı sünnet olamayanlar en sonunda asker ocağında sünnet ettirilirler.
Bir de doğuştan sünnetli olanlar vardır ki, bunlar için yemek yedirilir, mevlit okutulur. Bunlara ayrı önem verilir. Bu tür sünnetli olanlara “Peygamber sünnetli” derler. Bununla aileye mutluluk ve bereket geleceğine inanırlar.
İsmail BOZKURT – Anadolu Türk Aşiretleri – Avşar ve Diğer Türkmen Aşiretlerinin Yaşayışı ve Kültürleri- Sayfa 48