30 - ETLİ MANTI
ETLİ MANTISI
(6 kişilik)
HAMURUN MALZEMELERİ:
3 Su Bardağı Un
1 Tatlı Kaşığı Tuz
2 Su Bardağı Su
1 Adet Yumurta
HARCIN MALZEMELERİ:
1 Baş Kuru Soğan
500 gr. Az Yağlı Kıyma
2 Tatlı Kaşığı Kırmızı Toz Biber
1 Tatlı Kaşığı Reyhan
2 Tatlı Kaşığı Kimyon
1/2 Tatlı Kaşığı Karabiber
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Tatlı Kaşığı Tuz
SOSUN MALZEMELERİ:
2 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Tatlı Kaşığı Reyhan
1 Çay Kaşığı Tuz
2 Su Bardağı Yoğurt
2 Diş Sarımsak
HAMURUN HAZIRLANIŞI:
3 su bardağı un, 1 yumurta ve 1 tatlı kaşığı tuz geniş bir kaba alınır. 2 su bardağı su azar azar eklenerek oldukça sert bir hamur yapılır. Hamurun üzeri kapatılarak iç hazırlanana kadar yaklaşık 10 dakika dinlendirilir.
İÇ HARCIN HAZIRLANIŞI:
1baş kuru soğan ince ince kıyılır. 500 gr. az yağlı kıymanın üzerine doğranan soğan, 2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, 1 tatlı kaşığı reyhan, 2 tatlı kaşığı kimyon, 1/2 tatlı kaşığı karabiber, 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilerek köfte harcı gibi yoğurulur.
MANTININ HAZIRLANIŞI:
Hamuru beze haline getirilir. Hamur 1/2 mm kalınlığında (oldukça ince / börek yufkasından biraz daha kalın) açılır. Açılan hamur 1-1,5 cm.lik şeritler halinde kesilir. Bu şeritler üst üste konularak 1,5 cm’lik kareler halinde kesilir. Kıymalı içten parmağınızın ucuyla alıp karelerin ortasına konulur. Mantılar bohça gibi iki uçları bir birine çapraz gelecek şekilde kapatılır.
MANTININ PİŞİRİLMESİ:
Uygun büyüklükteki bir tencere içerisine 7 su bardağı su ve 2 tatlı kaşığı tuz ilave edilerek ocağa alınır. Su kaynamaya başlayınca mantılar tencereye eklenir. Tahta bir kaşıkla mantılar yapışmasınlar diye karıştırılır. Mantılar pişene kadar 1-2 kez daha karıştırılır. Kaynayan su üzerinde oluşan köpükler alına alına 10-15 dakika kadar pişirilir. Tencerenin ağzını hiç kapatılmaz. Mantılar pişince tencerenin altı kapatılır.
Mantıların üzerlerine diri kalmaları için 2 su bardağı soğuk su eklenir ve bir kaç dakika dinlendirilir. Bu esnada mantılar suyun dibine çöker. Mantının suyundan bir çay bardağı su alındıktan sonra hafiften suyu süzülür.
SOSUN HAZIRLANIŞI:
Bir tavanın içerisinde 2 yemek kaşığı tereyağı eritilir. 2 yemek kaşığı domates salçası ilave edilerek kavrulur. 1 tatlı kaşığı reyhan ve 1 çay kaşığı tuz ilave edilir. Son olarak mantının haşlama suyundan aldığımız bir çay bardağı su eklenerek sos biraz inceltilip, 1 dakika pişirilir. Bu sos tenceredeki mantı üzerine eklenir.
2 diş sarımsak soyulup havanda dövülerek, bir kâse içerisinde 2 su bardağı yoğurtla özenerek sarımsaklı yoğurt sosu hazırlanır.
Tabaklara alınan mantının üzerine isteğe bağlı olarak sarımsaklı yoğurt, nane ve sumak dökülerek servis yapılır.
Kaynak:
Emine AVŞARKOCAOĞLU
Gülseren AVŞAKOCAOĞLU